Fibernät

Allmänt

Sedan 2008 är samtliga villor i föreningen anslutna mot ett modernt fibernät. Från huvudcentralen är det draget en fiberkablar med två fiber till varje villa (ena fibern är reserv). Fiberkablarna är dragna i plaströr, vilket gör att vi förhållandevis enkelt kan ersätta söndriga kablar med nya.

I samtliga villor finns en switch uppsatt till vilken fibern är ansluten som separerar de olika signalerna. Den har även en funktion som innebär att TV och telefonsignalerna prioriteras framför internet. Detta är viktigt för att få störningsfri TV och telefon.

Observera att switchen och anslutningskabeln (fibersvans) tillhör fastighetsägaren. Vid eventuella fel i dessa får fastighetsägaren bekosta byte av dessa.

Nätet är idag anslutet mot Pingdays stadsnät (Öresundskraft) i vilket det finns ett antal tjänsteleverantörer som erbjuder telefoni, TV och internettjänster. Nätet är ett öppet stadsnät där Pingday ansvarar för själva nätet och olika tjänsteleverantörer ansvarar för tjänsterna som erbjuds.

Aktivering av tjänster

Du behöver inte göra någon anmälan för att aktivera ditt fibernätsuttag. Detta görs av den leverantör som Du väljer för TV, datatelefoni eller bredband. Aktiveringen medför en engångskostnad. Allt om stadsnätet och tjänsteleverantörerna för TV, internet och telefoni hittar Du på Pingdays hemsida

Aktiveringsavgift och flyttavgift faktureras av Pingday. Kostnader för tjänster och abonnemang betalas till vald leverantör, enligt deras respektive prislista. Observera att om flera tjänster beställs till samma hushåll, måste det göras av en och samma person. Annars riskerar ni dubbel aktiveringsavgift.

Felanmälan

Om ni får fel på bredbandsanslutningen skall ni alltid kontakta er tjänsteleverantör alltså inte Pingday. Läs mer genom att klicka på följande länk – Felanmälan

Engångsinbetalning fibernätet

För att slippa den årliga avgiften för ränta och amortering av lånen som tagits när fibernätet installerades kan man välja att betala en engångssumma som täcker fastighetens andel i lånet. Storleken på engångsbeloppet förändras årligen i takt med att lånen amorteras. För uppgift om aktuell storlek på engångsavgiften kontakta vår kassör.

Radio

Det enklaste och bästa sättet att få tillgång till radiokanaler via fibernätet är att ansluta en webbradio mot internet. Det finns även datorapplikationer för detta. Nackdelen är då att man är beroende av en dator. Har man en internetanslutning med trådlös router (Wi-Fi) kan webbradion anslutas trådlöst och alltså placeras var man vill i huset.
Webbradion kan antingen användas separat med inbyggda högtalare eller anslutas mot en stereoanläggning.

För att ansluta webbradion krävs att man har en bredbandsdelar (router) som delar ut signalen till webbradion. Typen av bredbandsdelare spelar ingen roll eftersom i stort sätt alla moderna modeller klarar av att skicka ut digitala ljudströmmar.

Utbudet av radiokanaler som är tillgängligt via webbradio är enormt och växer hela tiden. Sveriges Radios alla kanaler finns tillgängliga tillsammans med ett stort antal andra svenska kanaler. Dessutom finns massor av utländska kanaler. Man kan även söka på olika typer av musik som klassisk, popmusik, dansmusik, blues mm.

Förutom att lyssna på radiokanaler kan många webbradiomodeller spela upp musik lagrade på nätverksanslutna datorer eller hårddiskar. Man kan alltså få tillgång till hela sitt musikbibliotek via webbradion.

En webbradio finns att köpa hos radiohandlare, Teliabutik, Kjell & Co, Clas Ohlson m.fl.